Search
Close this search box.

De voordelen van leven met de natuur

Heb jij je weleens afgevraagd wat er in jouw achtertuin leeft? Een egel bijvoorbeeld of een eekhoorntje in een boom. Of heb je weleens een specht gehoord? Het zal veel stads- en dorpsbewoners verbazen hoe belangrijk hun tuin voor zoogdieren is voor voedsel, rust of een plek voor hun nest. Met het project ‘Wild in je achtertuin’ kan iedereen dat met eigen ogen zien: leen een wildcamera en je ontdekt vier weken lang welke zoogdieren jouw tuin bezoeken. We spraken deelnemer Stefanie over haar ervaringen.

 

Waarom heb je deelgenomen aan het project?

Vanuit mijn werk werd ik mij steeds bewuster van de druk op de natuur, en wat voor rol ik hierin zou kunnen spelen in mijn eigen tuin. Wonend in Doorn maken we onderdeel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hoe mooi zou het zijn als onze tuinen weer onderdeel worden van dit prachtige park en daarmee het leefgebied van de dieren vergroten. Om mij heen zag ik steeds meer voortuinen verstenen, daardoor werd mijn drive alleen maar groter.

Hoe belangrijk vind je een groene/diervriendelijke tuin?

Heel belangrijk. Enerzijds heeft de natuur het niet makkelijk, anderzijds hebben wij onszelf op afstand gezet van de natuur. We hebben daarin een verantwoordelijkheid te nemen, en ook als moeder van twee dochters. Ik wil graag dat zij zich weer onderdeel voelen van de natuur, en dat begint met een tuin die past bij haar omgeving. Niet alleen mooi om naar te kijken maar ook goed voor de biodiversiteit.

Heb je voor het project maatregelen genomen om de tuin te vergroenen/diervriendelijker te maken?

We zijn hier 7 jaar geleden komen wonen en toen stond er alleen een duiventil en een schuurtje in de tuin. We hebben de Heuvelrugtuinen cursus gevolgd en meer geleerd over inheemse planten. We hebben de tuin wilder ingericht met inheemse en eetbare planten en bomen. De tuin is wel afgesloten met schuttingen. Hier zitten wel gaten in waardoor kleine zoogdieren zich kunnen verplaatsen.

 Wat voor beelden hebben jullie gezien van jullie tuin en waren jullie verrast?

Waarschijnlijk door de tijd van het jaar hebben we weinig kunnen spotten. Wel de kat en buurkat, dat kan ook een reden zijn dat we minder dieren hebben gespot. Normaliter zien we de eekhoorntjes en we vermoeden dat er een egel rondloopt. Ook is er een marter in de buurt waargenomen, maar dus niet op deze camera.

Hebben jullie na deelname aan het project iets aan jullie tuin gedaan?

We gaan zeker verder met het verder vergroenen van de tuin. Denk aan meer inheemse planten, meer zorgdragen voor bijvoorbeeld de vogels wanneer er minder voedsel is, een moestuin en het gazon laten we overnemen door het mos (alhoewel ik wel nog een discussie te beslechten heb met mijn man hierover ). Wat ik vooral belangrijk vind aan projecten als ‘Wild in je Achtertuin’ en ‘Heuvelrugtuinen’ is dat je een stuk bewuster wordt van je omgeving. Mensen doen dingen vaak terwijl ze zich niet zo bewust zijn van gevolgen. Wij hebben bijvoorbeeld veel mooie bomen in de buurt maar bewoners willen graag meer parkeerplek, of meer zon in de tuin. Terwijl ze de eekhoorntjes ook leuk vinden om voorbij te zien komen. Als men er meer bewust van is dat bomen, struiken, planten e.d. er ook zijn voor dieren en voordelen hebben voor ons (zuurstof, schaduw, phytonciden) dan zullen ze wellicht andere keuzes maken. Het zou mooi zijn als weer meer met elkaar leren wat de voordelen van leven met de natuur is. En een project als ‘Wild in achtertuin’ draagt daar aan bij!