Over Wild in je Achtertuin

Steeds meer zoogdieren zoeken dorpen of steden op: egels, marters, eekhoorns en zelfs vossen en dassen maken in toenemende mate gebruik van het groen in onze achter- en voortuinen. De meeste stadsbewoners zijn zich daarvan helemaal niet bewust en tuinen zijn er niet altijd op ingericht.

Met het project ‘Wild in je Achtertuin’ willen we in zoveel mogelijk tuinen wildcamera’s plaatsen, die zichtbaar maken welke bijzondere bezoekers er in die tuinen leven. Een cameraval maakt foto’s van alles wat beweegt. We hebben mooie voorbeelden van bijvoorbeeld egels, marters, een kerkuil en spreeuwen. Wildlife fotograferen in jouw eigen achtertuin! Tel jij ze mee met de camera? Wij stellen de camera ter beschikking. 

Op dit moment zijn de camera’s beschikbaar voor in en rond het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We werken natuurlijk graag samen met andere regio’s en gemeenten. Interesse? Bekijk dan het aanbod voor partners.

Tuin aantrekkelijker voor jou en voor dieren

Je leert zo niet alleen meer over welke dieren er leven in je tuin, maar je leert ook hoe je je tuin (nog) aantrekkelijker kunt maken voor deze soorten. Als je mee wilt doen met ‘Wild in je Achtertuin’, vragen we om (minstens) een vierkante meter tegels te verwijderen of een andere actie te ondernemen die het leven van (zoog)dieren aangenamer maakt. Je kunt bijvoorbeeld een doorgang in de schutting maken, door bladerhoekjes te maken of door drinkwater aan te bieden.

Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Vogels, egels en allerlei insecten helpen je tuin gezond en vrij van bijvoorbeeld slakken en bladluis te houden. Wist je dat de koolmees een uitstekende bestrijder van de eikenprocessierups is? Bijen, hommels en andere insecten zorgen voor bestuiving van planten. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld een fruitboompje in je tuin hebt: zonder bestuiving groeit er geen fruit.

En een net wat groenere tuin is ook nog eens fijn voor jezelf! Als het warm is bieden bomen en planten natuurlijke schaduw en verkoeling. In tegenstelling tot tegels, die warmte vasthouden. Regent het veel? Dan kan regenwater in een groene tuin makkelijker wegzakken: minder wateroverlast!

Hulp nodig? Geen zorgen we denken graag met je mee en sturen je tips en tricks!

Waarom tellen met een wildcamera?

Wageningen Universiteit en de Zoogdiervereniging zijn benieuwd waar zoogdieren zoals egels, marters en eekhoorns uithangen. Want, steeds meer dieren zoeken de bebouwde kom op en maken gebruik van groen in voor- en achtertuinen. Door gegevens van stads- en dorpsbewoners (jou!) op te halen met de wildcamera, krijgen wetenschappers zicht op waar de dieren zich bevinden. Fijn voor de wetenschap, maar ook heel fijn voor de zoogdieren. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat meer dieren een goed onderkomen kunnen vinden in de stad.

Wild in je Achtertuin
is een samenwerking van

De Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich voor onderzoek naar, en bescherming van wilde zoogdieren én hun leefgebieden in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.zoogdiervereniging.nl en youtube.nl/zoogdiervereniging_zv

 

Wildlife Monitoring Solutions

Wildlife Monitoring Solutions is in 2011 opgericht vanuit de passie voor wildlife, natuur, en technologie. Zij bieden een breed assortiment wildcamera’s aan en maken hier heel bewust keuzes in, om te komen tot een aanbod dat compleet is qua mogelijkheden en toepassingen en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardig en betrouwbaar is. WMS denkt graag mee, verleent advies, en draagt passende oplossingen aan voor zowel hobbyisten als professionals. Wild in je Achtertuin is voor WMS een mooi project om meer mensen op laagdrempelige wijze in aanraking te laten komen met wildcamera’s!

 

Wageningen Universiteit

De Wildlife Ecology & Conservation group van Wageningen Universiteit onderzoekt hoe mensen wilde dieren beïnvloeden. Door tuinen te vergelijken langs gradiënten van landelijk tot stedelijk proberen we te begrijpen hoe zoogdieren reageren op verstedelijking en stedelijke vergroening.

 

Silvavir ecologisch advies

Groen adviesbureau met hart voor de zaak. Sinds 2010 zetten wij onze kennis en ervaring in om te werken aan het ecologisch evenwicht tussen mens en natuur. De naam zegt het al ‘Silva’ staat in het Latijn voorbos en ‘Vir’ voor mens. De wisselwerking tussen mens en natuur. Met gedreven professionals een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Dit doen wij graag samen met onze klanten. Onze consultants hebben veel ervaring binnen het werkveld ecologie. Ze zijn creatief, betrokken en ze hebben passie voor hun vak.

 

Stichting de Lynx

Voedselbossen, stadstuinen, groene schoolpleinen en tuinen: volgens Stichting de Lynx zijn ze hard nodig om mensen bewust te maken van de waarde van ecosystemen, waar we zelf deel van uitmaken en die van levensbelang zijn voor het leven op aarde. Systemen die werken voor mens, dier en plant. Daarom is Stichting de Lynx opgericht, een initiatief vanuit Communicatiebureau de Lynx.

De stichting wil groene projecten bevorderen en ontplooien. Vandaar ons logo: de groene pootafdruk die we graag achterlaten, en onze ondertitel: realiseert groene projecten.

Wild in je Achtertuin wordt mede mogelijk gemaakt door