Search
Close this search box.

Inheemse planten voor een groenere tuin

Welke (zoog)dieren heeft deelnemer Saskia uit Zeist in haar woonwijk ontdekt? Na 2 weken de wildcamera in het tuin spraken we haar over de ervaringen en wat ze verwacht. Want wist je dat tuinen in steden en dorpen heel belangrijk zijn voor vogels en zoogdieren? Ze zoeken rust, een plek voor hun nest of voedsel. Met het project ‘Wild in je achtertuin’ kan iedereen dat met eigen ogen zien: leen een wildcamera en je ontdekt vier weken lang welke zoogdieren jouw tuin bezoeken. Welke stappen ga jij daarna zetten om jouw tuin groener te maken?

Waarom heb je deelgenomen aan het project?

Via de lokale krant in Zeist heb ik gelezen over dit project; ontzettend leuk! Wij wonen midden in een woonwijk en zien vogels en soms een egel. Verder verwacht ik niet veel andere dieren maar het leek mij leuk om eens te ontdekken wat er misschien verder zoal leeft in onze buurt. Zeker ’s nachts, dan kom je natuurlijk niet in je eigen tuin maar wie weet wel verschillende dieren!

Hoe belangrijk vind je een groene/diervriendelijke tuin?

Het valt mij op dat bij nieuwere huizen de tuinen steeds minder groen worden. Vooral veel steen zie je daar verschijnen. Erg jammer, minder mooi en niet goed voor biodiversiteit. Bij ons is het nog redelijk groen in de buurt maar we hebben toch veel uitzicht op steen, daar wordt je toch minder gelukkig van dan van kijken naar groen. Bovendien is het ook echt veel warmer in de zomer voor het huis dan achter, waar wij wel groen hebben.

Heb je voor het project maatregelen genomen om de tuin te vergroenen/diervriendelijker te maken?

Onze tuin is zo’n 40% steen en 60% groen. We hebben al best wat maatregelen genomen. Denk aan struikjes en open schuttingen. Hier kunnen kleine dieren onderdoor kruipen en we hebben er een klimop tegenaan gezet. Daarnaast hebben we achter ons schuurtje een takkenhoop gemaakt: de perfecte schuilplaats voor egeltjes bijvoorbeeld!

Wat voor beelden hebben jullie gezien van jullie tuin en waren jullie verrast?

We hebben tot nu toe veel vogels gezien en we zagen een leuk muisje koekeloeren naar de camera! We zitten nu halverwege de periode van de camera in de tuin dus ik ben benieuwd of we nog andere dieren gaan ontdekken! Het zet je wel echt aan het denken als je de beelden ziet: hebben de dieren wel een fijne leefomgeving? En wat kan ik betekenen om ze een fijnere plek te geven

Zijn jullie van plan na het project iets aan de tuin te doen?

Ik hou wel van een tuin met niet al teveel onderhoud; de natuur lekker zijn gang laten gaan! Maar een van de dingen die ik hierna wel wil oppakken is kijken naar inheemse planten. Ze zijn de voedselbron van allerlei insecten. Insecten op hun beurt zijn weer voedsel voor andere dieren in je tuin.