Scharrelt er ’s nachts misschien een egel door de tuin? Klauteren er eekhoorns in de conifeer? Het zal veel stads- en dorpsbewoners verbazen hoe belangrijk hun tuin voor zoogdieren is voor voedsel, rust of een plek voor hun nest. Met het project ‘Wild in je achtertuin’ kan iedereen dat met eigen ogen zien: leen een wildcamera en je ontdekt vier weken lang welke zoogdieren jouw tuin bezoeken. We spraken deelnemers die dieren in hun tuin gespot hebben en wat ze na deelname aan het project gedaan hebben om hun tuin verder te vergroenen. Sylvia Nouwen vertelt.
Waarom heb je deelgenomen aan het project?
“Een collega van mij vertelde over ‘Wild in je achtertuin’. Wij wonen middenin een woonwijk, tegenover een basisschool. In de omgeving zie je veel kiezelsteentuinen. Wij hadden het geluk dat onze tuin al prachtig groen was toen we hier kwamen wonen. We waren vooral benieuwd wat we op de foto’s zouden tegenkomen.”
Hoe belangrijk vind je een groene/diervriendelijke tuin?
“Als je in een woonwijk woont, is vergroenen heel belangrijk. Het zorgt voor verkoeling en een betere luchtkwaliteit. Bovendien is het gewoon fijner wonen, ook voor dieren.”
Hebben jullie voor het project maatregelen genomen om de tuin te vergroenen/diervriendelijker te maken?
“Ondanks dat onze tuin al behoorlijk groen was, zagen we nog genoeg verbeterkansen. Om de tuin staan nu vijf grote coniferen waar eekhoorns dol op zijn. We zien elk jaar een nest in één van de bomen. Ook hebben we een gemengde haag met beuken, liguster en taxus. Hieruit weten vogels en eekhoorns veel eten te halen. We hebben ook hulst in de tuin voor ‘vogelbessen’.”
“De vergroening trekken we ook graag door naar ons huis. Zo hebben we een sedumdak geplaatst. Dit absorbeert het regenwater en zorgt voor een betere isolatie. Dat betekent: in de winter minder stoken, en in de zomer minder koelen. Ook zorgt dit dak voor voedsel voor bijen en vlinders.”
Wat voor beelden hebben jullie gezien van jullie tuin en waren jullie verrast?
“We werden verrast door de marterachtige die we tegenkwamen op de foto’s. Ook blijken we echt veel soorten vogels in onze tuin te hebben. Fijn dat de voorzieningen die we treffen ook echt dieren aantrekken. Eekhoorns wisten we al natuurlijk, maar toch heel leuk om die op beeld te zien. Ratten en katten zijn ook voorbijgekomen.”
Hebben jullie na deelname aan ‘Wild in je achtertuin’ iets aan jullie tuin gedaan?
“We hebben een nestkastje opgehangen voor eekhoorns, op ‘een strategische plek’: wat hoger in een notenboom, zodat ratten er niet bij kunnen. Ook voederhuisjes hangen we nu wat hoger op.”
Geïnspireerd geraakt en wil jij jouw tuin natuurvriendelijker inrichten? We denken graag met je mee! Niet alleen fijn voor de dieren, maar een groene tuin heeft ook andere voordelen. Een groene tuin werkt verkoelend, fijn met de steeds warmer wordende zomers, en het helpt om wateroverlast te verminderen. Een koele, groene tuin zorgt daarnaast ook voor een schonere lucht. Meld je nu aan en ontdek ook welke dieren er in jouw tuin leven.