Search
Close this search box.

Open en groen uitzicht en doorgang voor zoogdieren

Heb jij je weleens afgevraagd wat er in jouw achtertuin leeft? Een egel bijvoorbeeld of een eekhoorntje in een boom. Of heb je weleens een specht gehoord? Het zal veel stads- en dorpsbewoners verbazen hoe belangrijk hun tuin voor zoogdieren is voor voedsel, rust of een plek voor hun nest. Met het project ‘Wild in je achtertuin’ kan iedereen dat met eigen ogen zien: leen een wildcamera en je ontdekt vier weken lang welke zoogdieren jouw tuin bezoeken en wat je kunt doen om jouw tuin nog een stukje groener te maken. We spraken deelnemer Tjoena over haar ervaringen.

Waarom heb je deelgenomen aan het project?

Onze tuin in Zeist is al tamelijk groen en ik denk best wel diervriendelijk. In de lokale krant las ik over het project Wild in je Achtertuin en vond het klinken als een leuk project. Ik was nieuwsgierig welke dieren er in mijn tuin voorkomen en wat ik eventueel nog zou kunnen aanpassen.

Hoe belangrijk vind je een groene/diervriendelijke tuin?

Naast dat ik een groene tuin zelf heel fijn en mooi vind, vind ik het ook belangrijk om dieren een schuil- of leefplek te bieden.

Heb je voor het project maatregelen genomen om de tuin te vergroenen/diervriendelijker te maken?

De tuin heeft veel borders en beplanting en grenst aan een monumentale beukenlaan. Daarom hebben we ervoor gekozen om een half open schutting te maken om het mooie, groene uitzicht te behouden. Zo’n open tuin is ook een fijne doorgang voor dieren, zo kunnen ze zich makkelijk verplaatsen.

Wat voor beelden hebben jullie gezien van jullie tuin en waren jullie verrast?

Regelmatig zie ik een eekhoorntje in de bomen rond klauteren. Heel leuk dat de wildcamera mooie foto’s van hem gemaakt heeft! Ook zien we vaak egeltjes scharrelen en zijn er meerdere jaren egelnestjes geweest. Ik denk dat ze nu in winterslaap waren want helaas niet in beeld.

We zijn er ook achter gekomen dat we veel kattenbezoek hebben in de tuin!

Hebben jullie na deelname aan het project iets aan jullie tuin gedaan?

We hebben nu nog niks aangepakt maar we zijn wel heel benieuwd naar tips vanuit het project: wat zouden we kunnen doen om de openheid in onze tuin enigszins te behouden en toch wat meer katten te weren? We staan open om nog wel een en ander aan de tuin te doen!