Search
Close this search box.

Tips voor meer vleermuizen

Veel vleermuizen leven in de buurt van mensen. Er zijn in Nederland 17 verschillende soorten. Ze kunnen op verschillende manieren gebruik maken van huis en tuin: om te foerageren, te paren, jongen te krijgen of te overwinteren. Overdag slapen vleermuizen hangend op hun kop of weggekropen op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor hun vijanden. Ze zitten op warme, droge plekken in huis of in een boomholte. Vleermuizen verhuizen regelmatig van plek. Elke avond in de schemering worden ze wakker en vliegen ze uit op zoek naar voedsel.

Wat kan ik doen?

  • Vleermuizen zijn insecteneters. Hoe aantrekkelijker de tuin is ingericht voor insecten des te meer voedsel voor de vleermuizen.
  • De ideale vleermuisvijver is wat langwerpig, waarbij niet alle oevers helemaal zijn vol geplant.
  • Beperk verlichting. Doe je tuinverlichting uit of let erop dat die alleen daar schijnt waar het echt nodig is.
  • Zorg voor verblijfplaatsen van vleermuizen door bijvoorbeeld het ophangen van een vleermuiskast. Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken en zijn afhankelijk van al bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen.
  • Katten weten vaak heel goed de verblijfplaatsen van vleermuizen te vinden en proberen de uit- en invliegende vleermuizen te vangen. Laat katten in de zomer een uur voor zonsondergang binnenshuis. Dit is vooral van belang van half mei tot eind augustus, de periode waarin vleermuizen grote groepen kunnen vormen.