Search
Close this search box.

Vergroenen van je omgeving helpt echt!

Of je nu een grote achtertuin hebt, of maar een klein voortuintje: een tuin deel je. Met vogels, insecten, bijen, vlinders en egels! Niet alleen heel leuk om naar te kijken maar ook goed voor de biodiversiteit in je tuin. Als je veel verschillende soorten planten en bloemen in de tuin hebt, trekt dit ook verschillende soorten dieren aan. Wat heb jij aan jouw tuin vergroend? We spraken deelnemer Johan hiervoor.

 

Waarom heb je deelgenomen aan het project?

We wonen in Woudeberg in een bosrijke omgeving en hebben ook echt een bostuin. Er staan veel planten, struiken en bomen en we hebben geen afscheiding tussen bos en tuin. We zien weleens dieren voorbij komen zoals vogels, een buizerd bijvoorbeeld, en egeltjes. En horen van alles ritselen, we zijn benieuwd wat er zoal leeft en wat we eventueel meer kunnen gaan doen om een betere leefomgeving voor dieren ze creëren.

Hoe belangrijk vind je een groene/diervriendelijke tuin?

Uiteraard genieten we van de mooie, groene omgeving waar wij wonen, daar moet je zorg voor dragen. Ook wij zijn verantwoordelijk voor de natuur.

Heb je voor het project maatregelen genomen om de tuin te vergroenen/diervriendelijker te maken?

We laten zoveel mogelijk blad liggen en maken takkenhopen in de tuin. Hier kunnen dieren in schuilen. En we kiezen er bewust voor om geen afscheiding te nemen zodat er een goede doorgang is voor (kleine) dieren. We hebben dus al best veel gedaan om de tuin zo groen mogelijk te maken en te houden. Maar we zijn uiteraard benieuwd wat er eventueel nog meer mogelijk is.

Wat voor beelden hebben jullie gezien van jullie tuin en waren jullie verrast?

Zo leuk: de camera heeft een vos gefotografeerd! Daar had ik al een beetje op gehoopt. Zo mooi om te zien! Daarnaast hazen, muisjes en een eekhoorntje. Heel leuk aan dit project dat je ziet dat het vergroenen van je omgeving en het creëren van hoekjes en plekjes ook echt helpt, ze vinden een fijne plek in onze tuin. Niet alleen fijn voor ons als leefomgeving maar ook voor dieren dus!

Hebben jullie na deelname aan het project iets aan jullie tuin gedaan?

Van het voorjaar willen we zeker verder met zo natuurlijk mogelijk tuinieren. Ben ook benieuwd naar de tips in het rapport straks!