Search
Close this search box.

Wetenschapper in eigen tuin

Scharrelt er ’s nachts misschien een egel door de tuin? Klauteren er eekhoorns in de conifeer? Het zal veel stads- en dorpsbewoners verbazen hoe belangrijk hun tuin voor zoogdieren is voor voedsel, rust of een plek voor hun nest. Met het project ‘Wild in je achtertuin’ kan iedereen dat met eigen ogen zien: leen een wildcamera en je ontdekt vier weken lang welke zoogdieren jouw tuin bezoeken. We spraken deelnemers die dieren in hun tuin gespot hebben. Wat heeft ze ontdekt en is ze al aan het vergroenen geslagen? Jeanette uit Driebergen vertelt.

 

Waarom heb je deelgenomen aan het project?

Vanuit mijn werk ben ik geïnteresseerd in burgerwetenschap. Ik vind het interessant dat we niet alleen een idee krijgen bij welke dieren onze tuin fijn vinden om in te verblijven maar ook dat we data verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Ik voel me een wetenschapper in mijn eigen tuin!

Daarnaast wonen wij in een jaren 80 rijtjeshuis in een woonwijk: er kan denk ik nog veel vergroend kan worden in onze omgeving. Leuk om tips te krijgen en inzicht in welke dieren hier leven.

Hoe belangrijk vind je een groene/diervriendelijke tuin?

We wonen aan de rand van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug dus leuk om onze tuin hier onderdeel van te laten zijn door bijvoorbeeld inheemse planten neer te zetten. Hiermee trek je ook weer insecten, vogels en kleine zoogdieren aan voor eten, een schuilplaats of misschien wel een nestje! Ik vind het wel belangrijk dat er ook in woonwijken groen is.

Heb je voor het project maatregelen genomen om de tuin te vergroenen/diervriendelijker te maken?

Toen wij hier 3.5 jaar geleden kwamen wonen was de tuin helemaal betegeld. We hebben een groot deel van de tegels eruit gehaald en gras en planten neergezet. Om een idee te krijgen wat nou slim is om te planten heb ik de heuvelrugtuin cursus gevolgd. Super handig! Hier hebben we geleerd welke inheemse planten goed werken om insecten en vogels aan te trekken en passen bij de omgeving van het Nationaal Park.

We hebben weleens een egeltje gezien in onze tuin; leuk om na te denken hoe we het voor hem zo fijn mogelijk kunnen maken.

Wat voor beelden hebben jullie gezien van jullie tuin en waren jullie verrast?

Het egeltje is niet gespot door de camera helaas. Wel heel voor vogels en toch wel veel katten uit de buurt. Zet je toch wel aan het denken… hebben dieren hier wel een plek om te verblijven?

Zijn jullie van plan na het project iets aan de tuin te doen?

Ik ben zeker benieuwd naar de tips. Maar denk dat als we aanpassingen gaan doen dit vooral kleine dingen zullen zijnn. Meedoen aan het project doet echt iets met je bewust zijn van groen in je omgeving.